2017. okt 03.

Ítélet hirdetés a kaposvári deszegregációs ügyben

írta: Csík Juci
Ítélet hirdetés a kaposvári deszegregációs ügyben

7955-bf9c-4b59-ba8e-462379fc74e6.jpgMegszűnik-e az apartheid oktatásszervezés Kaposvárott? Fenntartja-e a Kúria az ítéletet, ami elrendelte az iskolai szegregáció felszámolását? Európában magyar bíróság rendelhet el először komplex iskolai deszegregációt. Október 4-én a Kúria ítéletet hirdet a kaposvári deszegregációs ügyben.

A kaposvári deszegrációs ügyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2013-ban indította el az oktatás helyi és központi szereplőivel szemben. A Pécsi Ítélőtábla jogtörténetileg úttörő  ítélete másodfokon megtiltotta a további beiskolázást és ún. deszegregációs terv elkészítésére kötelezte a kaposvári önkormányzatot és a fenntartót a roma gyerekek iskolai beilleszkedésének elősegítésére. A mostani perre azért volt szükség, mert egy 2010-es ítélet óta semmi nem történt az ügyben.

Az ítélethirdetést követően Ujlaky András, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke és Kegye Adél, az alapítvány ügyvédje a helyszínen sajtótájékoztatót tart.

Ítélethirdetés helye: Kúria, 1055 Budapest, Markó u. 16. fszt. 1-es tárgyaló

Ideje: 2017. október. 4. (szerda) 9 óra

Háttér: https://www.mixcloud.com/csík-juci/kaposvár-vesztett-győztek-a-cigány-gyerekek/

Szólj hozzá

ítélet klubrádió kaposvár szegregáció kötőtű cfcf cigánygyerekek szőnyegalól iskolai-elkülönítés