2017. okt 06.

MIT ÉR EGY ÍTÉLET

írta: Csík Juci
MIT ÉR EGY ÍTÉLET

Precedens értékű ítélet született, nyugalomra azonban semmi ok!

 

7955-bf9c-4b59-ba8e-462379fc74e6.jpg10 év után mondta ki a Kúria, hogy jogsértő, amit Kaposvár a roma gyerekekkel művel, és hogy  felmenő rendszerben kell megszüntetni az iskolai szegregációt.Borzasztóan ciki lett volna, ha más döntést hoz a kúria. Azon, viszont teljesen el vagyok képedve, hogy Szita Károly a végsőkig elment, hogy ne kelljen egy tucat cigány gyereket szét osztani a város iskolái között, miközben az ország ellen kötelezettségszegési eljárás folyik. Még az idén Magyarországra látogat Vera Jourová az igazságügyért felelős biztos Brüsszelből, hogy megvizsgálja hatott- e a “nagytestvér” fenyegetése a cigány gyerekek szegregált oktatása miatt.

Szita 23 éve polgármester. A gumiégető-ügyben háromszor ítélte el a bíróság, a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelete kétszer vérzett el, és a Pécsi Iskola ügye 2008 óta húzódott mostanáig. Az iskola jogellenes működését a magyar igazságszolgáltatás már 2010-ben jogerősen megállapította. A második perben azonban a Pécsi ítélőtábla határozottabban és jogerősen kimondta, hogy felmenő rendszerben meg kell szüntetni az iskolát. Az „Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány” (CFCF) győzött, de a veszíteni nem tudó kaposvári polgármester ezt nem hagyta annyiban, felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához, ebben született most ítélet.

Egészen augusztus 10-ig fogalma sem volt a kaposvári szülőknek, hogy gyerekeik hol kezdik az első osztályt. Ugyanis a város első embere szembement a hatályos magyar jogszabályokkal és több jogerős bírósági ítélettel, csak azért, hogy ne kelljen összesen 14 (!) cigány gyereket szét osztani. A 168 óra kérdésére Balogh Zoltán az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztérium) minisztere, ugyan megtiltotta Kaposvárnak, hogy önkormányzati épületbe szervezzék ki a cigánygyerekek elkülönített oktatását, azonban az önkormányzat akkori, rendkívüli közgyűlésén 7,2 millió forintot szavazott meg, hogy egy civil szervezet oldja meg a cigányok sorsát. Az alapítvány, ami a Mikrokozmosz névre hallgat, öt év használatra megkapta a Klebelsberg Központtól a Pécsi utcai tagiskola épületét, így az már nem állami, hanem alapítványi fenntartásban valósult volna meg. Soron kívül intézték el az engedélyt.kaposvar_eloterjesztes_pecsi_u_iskola.png

forrás : Kapost

Ezek után azzal a kérdéssel fordultam írásban Szita Károlyhoz, hogy miért jelent ekkora problémát szétosztani 14 cigány gyereket a város iskolái között, és ezt a választ kaptam: kaposvarsajtovalasz.jpg

Kecskés Miklós az Oktatási Hivatal Intézmény-fejlesztésért felelős megbízottja, az Alapítvány elnöke pedig a felesége. Az Oktatási Hivatal felel a felvételi eljárás lebonyolításáért, koordinálja az oktatási intézményekben lezajló szakmai ellenőrzéseket, nyilvántartja az értékelések eredményeit, és tájékoztatja arról az iskolafenntartókat, és nem mellesleg az EMMI alá tartozik. Ezen sem lepődöm meg azok után, hogy Balogh Zoltán miniszter “civilként” jelent meg a nyíregyházi szegregációs  perben, a szeretetteljes szegregáció jegyében az alperes oldalán.  Kecskés, telefonon azt mondta, hogy nem tudja mi lesz a sorsa a 7,2 millió forintnak és csak augusztus 15-e után kívánják tájékoztatni a szülőket arról, hogy hova kell vinni a gyerekeket iskolába. Persze én nem vártam meg a 15-ét a tájékoztatással:csik_juci_klubradio_pecsi_u_iskola.png

https://www.mixcloud.com/csík-juci/kaposvár-vesztett-győztek-a-cigány-gyerekek/    38. perctől! 

14 cigány gyerek szeptemberben vegyes osztályban kezdte meg tanulmányait. Azóta a Mikrokozmos Alapítvány hatósági engedélyét egy(!) évre felfüggesztették, a 7,2 millió forint pedig vissza kerül a önkormányzat büdzséjébe, mielőtt azt gondolnánk, hogy elköltötték a gyerekekre.

Na de lássuk, mit szól Szita Károly az ítélethez:kaposvar_valasz.jpg

A Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolája szegregációs ügyében hozott bírósági ítélet alapján végrehajtandó deszegregáció intézkedési terv megvalósításáért a Kaposvári Tankerületi Központ a felelős. A tervből kiderül, hogy partnerként vonják be a helyi Roma Önkormányzatot és a Napkerék egyesületet. A tervet Kovács Lilla köznevelés esélyegyenlőségi szakértő segítségével hajtják végre, aki a szomszédos Sásdi Általános Iskola igazgatója. Összehasonlítás képen azért érdemes megtekinteni a hatályos (17 oldalas) és a javasolt (37 oldalas) intézkedési terveket.

deszegregacios_terv_kaposvar.pdf

kaposvar_mjv_deszegregacios_program_frissitve_szn_2.pdf

És ki fogja ezt ellenőrizni?

Az Oktatási Hivatal nem. Ami jelen esetben nem is baj, mert Kecskés Miklósnál kötnénk ki. Az már egy nagyobb baj, hogy az Oktatási Hivatal egy ellenőrzési szerv, mégis 8 éve pereskednek az Esélyt a Hátrányos helyzetű Alapítvánnyal, hogy dolguk-e vizsgálni, hogy teljesül-e a közoktatásban az esélyegyenlőség elve. Szóval marad az EMMI. Már megint Balogh Zoltánhoz érünk, akinek minden hétre van valami szaftos cigányozása, legutóbb a romák eltérő életmódja, az egészségi szolgáltatások igénybevétele kapcsán.

Az Esélyt a Hátrányoshelyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) közel 15 éves  működése alatt egy tucat pert nyert meg. „Az Európai Unió elvárásai, melyeket a kötelezettségszegési eljárásban is hangsúlyozott a szegregáció megszüntetésével kapcsolatban visszaköszönnek az ítéletben is” - mondta Kegye Adél, a CFCF ügyvédje. A sikerek és jogállami szempontból nélkülözhetetlen fontosságú szervezet gyakorlatilag elvérzett. Elvérzett, mert minden lehetséges jogi úton végig vitték a lehetetlent, de az állam nem tartja be az általa hozott törvényeit. És várhatóan Kaposvár első embere sem. Eddig sem tette.

Egyetlen kapaszkodója maradt a cigány gyerekeknek: Brüsszel.

De érdekli ez a kormányt? És téged? Ugyan!

 "Fogyatékossá minősítettek engem is, ez volt a trend a telepen. Mindenkit Hétszínvirágba küldenek, akik élsportolók. Miután SNI-snek lettek nyilvánítva az unokatestvéreim is, ezért csak a para- sport eseményeken vehettek részt. De semmi bajuk nem volt, sem fizikai, sem szellemi. Szita Károly nagy ünnepségek alkalmával még meg is jutalmazta kitüntetésekkel a fogyatékossá minősített roma unokotestvéreimet. “

Ha lemaradtál az adásról katt ide :  https://www.mixcloud.com/csík-juci/kaposvár-vesztett-győztek-a-cigány-gyerekek/  

Klubrádió Kötőtű-ami még szúrja a szemed   2017.augusztus 10.

 

Szólj hozzá

ítélet iskola klubrádió kaposvár szegregáció cfcf cigánygyerekek szőny baloghzoltán emmi szitakároly kapost