2017. okt 24.

Száraz ágakért fejlövéses kivégzés

írta: S. Kállai Szilvia
Száraz ágakért fejlövéses kivégzés

Az eredeti cikk és fordítása

falopasfejloves.jpg

A falopás csúnya dolog, szokták mondani. Az illegális fakitermelés komoly anyagi károkat tud okozni. Ez így igaz. Azonban a száraz ágak gyűjtése Romániában sem tiltott tevékenység. Legalábbis úgy tudjuk. Azt azonban bizton állíthatjuk, hogy nem jár érte kivégzésre hajazó fejlövés.

Erről a hátborzongatóan felháborító történetről a hazai sajtó az MTI-n keresztül értesült.  

Az eredeti cikk itt található:  

https://www.zi-de-zi.ro/2017/10/23/martor-la-razia-cu-un-suspect-impuscat-padurea-din-breaza-levente-fost-executat-au-zburat-creierii-pe-jos/

És itt van a fordítása:

A Zi de zi (Napról napra) napilap megkereste az egyik szemtanút, aki ott volt a beresztelki erdőben, mikor a rendőrség lelőtte a falopással vádolt embert. A szemtanú baráti viszonyban állt az áldozattal: „Száraz gallyakért mentünk az erdőbe”. Az illető Zoltán néven mutatkozott be, és azt mesélte, hogy az áldozat valójában száraz ágakat gyűjtött. Továbbá azt is állította, hogy jó viszonyban állt az áldozattal, akit szerinte szabályosan kivégeztek néhány száraz gally miatt.

„Levente egy 13 éves gyerekkel volt az erdőben, amikor lelőtték. Hallottam a lövéseket, aztán jött a gyerek, azt kiabálva, hogy: Jöjjenek, mert meghal! Ártatlanul lőtték le, mi csak szárat ágakat gyűjtöttünk. Kivégezték: nem a testének alsó részét, hanem direkt fejét célozták meg, szanaszét repült az agya. Bejöttek az erdőbe és lőni kezdtek – a fejét. Jöjjenek, nézzék meg a ruháját, rajta van az agya. És eljöhetnek hozzánk is, Régenbe, az Őzike utcába, hogy lássák, milyen fa miatt lőtték le. Gallyakért! Fel fogjuk jelenteni a rendőrséget. Gondoljanak bele, egy kiskorú gyermek volt mellette, őt is megölhették volna! Nagy szerencséje volt, hogy mégsem. Levente 25 éves volt, egy gyerek édesapja ” – mondta Zoltán, majd arról is beszámolt, mit élt át a kiskorú gyermek, aki ott volt az erdőben az áldozattal.

Ugyanakkor azzal is vádolja a hatóságokat, hogy röviddel a gyanúsított lelövése után, elmenekültek a helyszínről. „Fejbe lőtték, majd az erdész és a rendőrök elmentek az erdőből. Otthagyták a gyereket egyedül. Hogy lehet lelőni egy 25 éves embert holmi száraz fáért? Mire mi odaértünk, ők (a rendőrség) már leléptek onnan, ahol lelőtték, kocsiba vágták magukat és elmentek. Mi tettük szekérre, mi hoztuk ki az erdőből és vittük be a kórházba” – állítja a Zi de zi által megkeresett szemtanú.

Az Agerpres szerint a Maros Megyei Rendőrség szóvivője, Andreea Pop azt nyilatkozta, hogy a 112-es számon jelentették a lopást, majd mikor a rendőrök, néhány erdész kíséretében, a helyszínre értek, és a gyanúsítottat rajta kapták, az nem reagált a rendőri figyelmeztetésre, így fegyverhasználathoz folyamodtak.

K. K. Júlia, köszönjük a fordítást!

Szólj hozzá

külföld rendőrség románia romák cigány kivégzés fejlövés falopás szőnyegalól skállaiszilvia romákellenigyilkosságsorozat