2017. okt 24.

Kirakják, vagy belehal a drogba

írta: Csík Juci
Kirakják, vagy belehal a drogba

Ennyi Kőbánya összes stratégiája a Hős utcai telep felszámolására!

Közel tíz éve létezik pontos terv, tervezett stratégia arra, hogy mit kellene kezdeni a Hős utcai gettóval. Minden településnek, illetve önkormányzatnak van (korábban: Integrált Városfejlesztési Stratégiája) Integrált Területfejlesztési Stratégiája, mely a hosszútávú fejlesztések tervezésére szolgál. Arra, hogy pénzt tudjanak lehívni ezekre a beruházásokra az önkormányzatok. Ennek a tervnek minden esetben része az Antiszegregációs- terv is, ami pontosan az olyan szegregátumok, és azok megoldására szolgál, mint a Hős utcai telep. Van Kőbányának is, persze csak papíron, mert annyi volt az összes akciójuk eddig, hogy mindig átmásolták a szöveget a következő, kötelező Antiszegregációs - tervbe.hos-utca_02_kb-800x533.jpg

Kőbányán 12 szegregátum van, ezek közül a két legnagyobb a Bihari telep és a Hős utcai. A Bihari telepet város-rehabilitációs program keretében újították fel 10 éve Eu-s pénzből, de most bontani akarják. Életveszélyes, mert kispórolták az építőanyagot a házakból. A Kispongrác rendbe tételére sikeresen pályázott az önkormányzat, a Gyömrői utcára is, de azon nem nyertek.

A polgármester annyit közölt 19-én a rendkívüli közgyűlésen, hogy kormányzati segítséget kér a probléma megoldására. A Hős utcai telep felszámolására, soha(!) nem pályázott szociális-városrehabilitáció keretében az önkormányzat.  

Ja, hogy majd most?! Elszánta magát a helyi vezetés, és 1,8 millió forintért építettet egy kerítést.

A gettóban 2 épület van, az A ás a B, kb. 600 lakóval. Az ingatlanok  fele önkormányzati bérlakás, a másik fele magántulajdon.  A B-épület életveszélyes, ezt 35 millióért állványoztatott fel az önkormányzat. Azonban a 35 milliót a tulajdonosokkal fizetették ki, leosztva, egy összegben. Aki nem tudott, vagy nem akart fizetni, annak széljegyeztették az adósságát a tulajdoni lapjára.

A TEK, a Nemzetvédelmi Egyetem és a Készenléti Rendőrség közvetlen szomszédságában, annyi szemét gyűlt össze április és október között, hogy 20 millió forintjába került a helyi önkormányzatnak elszállíttatni azt. Áprilisban ugyanis, a társasház adósságára hivatkozva, megszüntették a szemét elvitelt és a takarítást. A mostani közgyűlésen, a társasház “együttes akaratára” hivatkozva, újra elviszik a szemetet a Hős utcából. Tehát, fél év alatt 20 milliónyi szemetet, autóroncsokat sikerült leraknia itt bárkinek úgy, hogy az Ács és a Hős utca sarkán több,mint egy éve 24 órás rendőri jelenlét van. HírTv stábja számolt be róla, hogy a lakóknak fogalma sincs arról, hogy miről döntenek a fejük fölött, semmilyen papírt nem kaptak. Sem a kerítésről, sem arról, hogy akarják-e hogy újra elvigyék a szemetet.  

Mást sem kapnak meg!

“Szép lassan a fogyatkozásra hagyatkoznak”- így véli Urbanovszky Zsuzsanna a Kontúr egyesület elnöke, aki a Klubrádióban volt a vendégem.    https://www.mixcloud.com/csík-juci/hős/

hos.jpg

2015.-től 2017. januárjáig, a vagyonkezelő úgy gondolta, hogy bizonyos háztartásokban nincs víz. Külön érdekesség a történetben, hogy ide a vízművek nem jön ki, nem plombálja le a vízórákat. Egyéni megállapodásokat kötnek a lakók a vagyon kezelővel, így a vagyon kezelő küldi a számlát is. De nem küldte. Két évig. A lakók többen kérték, hogy küldjenek számlát, de hiába. Aztán januárban a vagyonkezelő munkatársai felfedezték,  hogy itt van víz, és 2-300 ezer forintos csekkeket küldtek ki. Íme, még egy szép példája annak, hogyan lehet eladósítani a telepen lakókat. Legyen szó magántulajdonról vagy szociális bérlakásról. Teljesen logikus. Így ki lehet tenni a bérleményből bárkit, hiszen adósságkezelő program nincs. Más program sincs. A magántulajdonosok szemét meg előbb - utóbb ki lehet szúrni 1-2 millió forinttal, és a probléma megoldva.

Telepfelszámolás megoldva, szép magyar módra!

És, ha ez nem jönne be, akkor még ott van a drog.

Ugyan mit állítana meg egy kerítés, amitől 80 méterre van egy másik bejárat, ahol több, mint egy éve 24 órás rendőri jelenlétben 20 milliónyi szemetet raktak le?!

Csík Juci

Szólj hozzá

közélet belpol cigány belföld klubrádió szegregáció belpolitika cigánykérdés telepfelszámolás kötőtű hősutca csíkjuci kontúregyesület urbanovszkyzsuzsanna