2020. máj 20.

Tegyük fel...

írta: Csík Juci
Tegyük fel...

Tegyük fel, hogy van két gyereked. Egy ovis, és egy iskolás. Van napi 600 forintod gyermekenként hétfőtől péntekig. Vagyis öt napra összesen hat ezer forintod. Mit főzöl hétfőtől péntekig?

Nincs kerted. Minden étkezést ebből kell megoldanod. A reggelit, az ebédet, az uzsonnát és a vacsorát is. 

Tegyük fel, hogy ez a két gyerek nem cukorbeteg, nem lisztérzékeny. Nincs semmi bajuk. Hogy az egész család eszik-e ebből azt rád bízom. Azt is, hogy lesz-e benne gyümölcs, zöldség vagy akár nasi is.

Főzős és recept cserélő Facebook csoportokban tettem ki a kérdést, és arra voltam kíváncsi, hogy hogyan oldják meg a feladványt lelkes háziasszonyok és édesapák. 

„Először megtanulok számolni, aztán elkezdek pánikolni.”

Az első reakció a döbbenet, majd azt követi a pánik. Persze vannak, akik szerint nem lehetetlen, és ész nélkül ontják magukból az ételek felsorolását. Krumplis tészta, káposztás tészta, lángos, mákos tészta, cukros tea, zsíros kenyér. A gyors reakció azonban, csak azt erősítette meg, hogy a kapkodással nem lehet tervezni, főleg nem egy hétre. Azok az apukák, akik hozzászóltak, az összegnek megfelelő 5 napi menüt prezentáltak. Természetesen sok anyuka is profi módon válaszolt, de többségében nem számoltak zsiradékot, olajat és fűszert sem. A válaszadók többsége 5-6000 forintból oldja meg a napi étkezést, ami a tízszerese az elkölthető keretnek. 

Süss kenyeret, gyúrd a tésztát, használd fel a maradékot...

Aztán jönnek a jó tanácsok, az okoskodók és kibújik a szög a zsákból. 

„Ma zöldségleves kockából volt leves és hozzá mákos guba. Vacsi ugyanez. Reggelikre meg csak úgy már nem veszünk zsemlét, kiflit, mert helyette inkább kenyér van. Azt mostanában mi sütjük, mert úgy olcsóbb sokkal. Bár aggódom a villanyszámla miatt.” 

Egy másik anyuka, azt válaszolta, hogy „örülünk, ha kitart a gázpalack egy hónapra, mert azon melegítjük a vizet fürdéshez is.” Volt, aki azt válaszolta, hogy rendeli az ételt, mert kiszámolta, hogy olcsóbb, mintha ő használna otthon gázt és villanyt. Ezt hívják energia-szegénységnek. Folyamatában elérkezünk oda, hogy akkor miért nem kér segítséget az, aki ennyire szegény. A szolidárisabbak privát üzenetekben bombáztak segítőszándékkal. Jó érzés, hogy még van egy jelentős réteg, aki segíteni akar a másikon. Velük is tudattam: nem én szorulok segítségre, de fogalmam sincs hányan ebben országban!

Hogy miért nem szólalnak meg? Mert ők szeretnék felnevelni a gyerekeiket és félnek a gyámügytől. Mert nem szeretik kiteregetni, hogy mennyire nyomorult az életük. Mert szégyenlik és nem akarják, hogy sajnálják őket. És legyünk őszinték, nem oldja meg egy család helyzetét sem az adomány. Nagyon szép dolog az ételosztás és az adománygyűjtés, de ez csak tűzoltás. A probléma sokkal súlyosabb annál, hogy elintézzük 2 kg liszttel, csokinyuszival, és 3 csomag tésztával. 

Gyermekéhezés márpedig nincs – ha megmondták, hát megmondták....

Hiszen ingyenes ebéd jár minden gyereknek az iskolából, amennyiben rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosult. De azok a családok, akik 2-5 kilométerre laknak az intézménytől, nincs autójuk, nincs semmilyen védőfelszerelésük (maszk, gumikesztyű), iskola híján csökkentett járat van, hogyan jutnak el az ingyenes ebédért? És ki vigyáz addig a gyerekekre? Ha nem viszi ki az önkormányzat a gyerekeknek járó ebédet? Sehogy. Akkor nincs ebéd.

Lehetőség van arra is, hogy hideg élelemben kérje a szülő a heti fejadagot az iskolától. A napi étkeztetési támogatás összege kormányrendelet szerint 600 forint. Ózdon, a hétesen hetente és kéthetente hétfőn kapnak csomagot a gyerekek. 3.000 forint értékben 5 napra, gyermekenként a következőket tartalmazza: kenyér, tej, tejföl, vaj, olaj, főzelékes konzervek, kristálycukor és tészta. A vajas kenyeret még értem, meg a tejet és a főzelékeket is. De a többi? Vagy arra gondolnak, hogy azt majd otthon anya felhasználja? Cukros tejfölös olaj?

Hatszázat ér a gyerek

A 600 Ft akkor is ennyi, ha állami gondozott, vagy sérült gyermekről van szó. Persze, amikor nincs vírusjárvány ezek az összegek összeadódnak, így jut az iskolai ebédnél gyümölcsre és édességre is. Hogy könnyebb legyen a feladvány, kihagytam a hétvégét és nem hormonoktól tomboló zabáló tinédzserekkel számolunk. Egyébként is a munkaalapú társadalomban hiszünk, így a hétvége nem számít. 

5X600 Ft az 4 hétre 12.000 Ft. A családipótlék összege 2008. óta 12.200 Ft. Van aki szerint, meg lehet élni 47 ezerből is. Meg itt van ez a 24.200 Ft 2 gyerekre havonta, amiért meg se kell mozdulni. Ugye?! 

Rengeteg családnak ennyi marad, vagy ennyi az összes jövedelme. A koronavírus, most erre ráerősített. Rengeteg munkahely megszűnt, köztük a közmunka is. A magyar kormány egyedülállóan kezelve a járványt, tudomásom szerint az egyetlen, aki a kiesett bért 3 hónapos álláskeresési járadékkal kompenzálja. Ma beszéltem a kormányhivatallal, a feldolgozásban még mindig március végénél tartanak. Három hete is március végénél jártak. Talán augusztusban elküldik a pénzt. Akik feketén dolgoztak láthatatlanok. Némely önkormányzat ugyan ajánlott fel gyors segélyt, de a források megvonása érzékenyen érinti a kiosztható támogatásokat.

A számlákat viszont akkor is fizetni kell, és/vagy ha más nem is, a gyerekeknek enni kell. 

Magukra maradtak

Nyilván az egy megoldás lehetne, ha a családok összedobnák, amijük van, hiszen 30 ezerből 10 gyereket már rendesen meg lehet etetni. De vírusjárvány van. A kert is megoldás lehet, ahol van művelhető föld. Az is megoldás lehetne, ha valaki naponta elhozná a meleg ételt kocsival az iskolából, ha vannak annyian egy helyen, hogy megérje összedobni a pénzt benzinre. Jó lenne, ha nem rohadna le a gyümölcs a szomszédnál, hanem leszedhetné, aki rászorul. Röviden, tömören a közösségek magukra maradtak, és tartós változást nem igen várhatnak a kormányzattól. Választási időszakban osztottak krumplit, tésztát és van, ahol csirkefarhátat is. Igen, bevett gyakorlat kistelepüléseken, hogy zsákszámra veszik a csirkefarhátat, amikor megjön a családi. Abból főznek levest is, pörköltet, rizseshúst is. Gyümölcs, nasi elvétve jut az asztalra. Vannak, akik kukáznak. Én pedig, itt ülök és tehetetlenül dühöngök, hogy gyerekek sokasága eszik ugyan, de jól nem lakik és nincs más ötletem jobb híján, hogy megosszam veletek a menüket, annak reményében, hogy talán ez segít. 

És akkor most itt köszönöm meg mindazoknak, akik velem együtt gondolkodtak és segítettek összeállítani egy menüsort az életben maradásért.

Az alábbi menük tartalmazzák a bevásárló listát is. Az árak nyilván változnak régiónként és üzleteként is. A menü csak akkor kivitelezhető, ha a hozzávalókat beosztva használjuk, a tésztát otthon gyúrjuk és a kenyeret és a pékárut is mi magunk készítjük otthon.

1esmenu.jpg

2esmenu.jpg

3asmenu.jpg

4esmenu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

menü receptek szegénység adomány étkezés családipótlék gyermekétkeztetés gyermekéhezés energiaszegénység szőnyegalól